Het verhaal van Walmart (2024)

Menigeen brengt er een bezoekje aan tijdens een reis door Amerika. Het is vaak de plek om boodschappen in te slaan voor je roadtrip. Toch zijn veel mensen ook benieuwd naar de beroemde Walmart supermarkt in Amerika. Want het is toch wel een Amerikaanse supermarkt zoals we die in Nederland niet kennen. De combinatie tussen zoveel verschillende producten maakt de Walmart interessant om door heen te struinen. In dit artikel lees je het verhaal alles van Walmart; Alles wat je moet weten.

Het ontstaan van Walmart

Het verhaal van Walmart begint in 1945 wanneer businessman Sam Walton een Ben Franklin franchise winkel begint in Newport Arkansas. Het begin van een winkel met goedkope producten die uiteindelijk meer zouden opleveren dan wanneer je ze voor een hogere prijs verkoopt. Zijn strategie bij Ben Franklin werkt en wanneer Walton uit de winkel gegooid wordt omdat de zoon van Franklin het over wil nemen, besluit een nieuwe winkel te openen in Bentonville. Nog steeds onder de vlag van Ben Franklin opent hij in korte tijd veertien winkels tussen 1951 en 1962. Hij blijft nog steeds vasthouden aan zijn strategie wat uiteindelijk resulteert in een klein geschil tussen de Butler broers die aan het roer staan van Ben Franklin. Tijd om zelf verder te gaan.

In 1962 is het zover. De eerste Walmart is een feit in Rogers Arkansas. Voordat hij deze opent, reist hij eerst het land door om inspiratie op te doen voor zijn ‘discount retailing’. Na zes jaar Walmart winkels alleen in Arkansas is het tijd om verder te kijken in Amerika. Missouri en Oklahoma zijn de volgende staten waar het Walmart principe van goedkope producten geprobeerd wordt. Ook een beursnotering kan natuurlijk niet achterblijven bij Walmart. Ondertussen gaat Walmart verder met uitbreiden in andere zuidelijke staten als Tennessee, Kentucky en Mississippi. In 1976 resulteerde dat in achttien Walmarts in Amerika.

“Saving people money so they can live better”

Voordat Walmart de superwinkel werd die hij nu is, begon de keten met het overnemen van andere winkels. In 1974 werd de eerste overname van Mohr Value Stores gedaan en een paar jaar later de Hutcheson Shoe Company. De gedachte dat ook de ‘low sell strategie’ van toepassing was op andere branches zorgde voor het openen van een apotheek, auto service en een juwelier in Walmart. Want zeg nou zelf, wie wil er veel geld betalen voor recepten voor medicijnen?

Het verhaal van Walmart (1)Wie was Sam Walton?

Samuel Moore (Sam) Walton, geboren op 29 maart 1918 in Kingfisher, was een Amerikaanse zakenman die ervoor zorgde dat de supermarktbranche in Amerika voorgoed veranderde. Hij groeide grotendeels op tijdens de crisis in de jaren ’30. Ook de Tweede Wereldoorlog ging niet aan hem voorbij. Net terug uit het leger opende hij op zesentwintigjarige leeftijd zijn eerste winkel, niet wetende dat later de rijkste persoon man van Amerika zou worden en meer dan 11.000 vestigen wereldwijd zou hebben. Hij overleed op 74-jarige leeftijd aan een multipel myeleoom, ook bekend als de ziekte van Kahler.

De groei van Walmart – nationaal en internationaal

De jaren ’80 waren de jaren van enorme groei. Bij de vijfentwintigste verjaardag van Walmart in 1987 waren er in Amerika 1198 winkels, met een sales van $15,9 biljoen en met 200.000 werknemers. In deze periode veroverde Walmart Amerika. Aan het einde van de jaren ’80 was er in de helft van de staten een Walmart te vinden. Het werd de schrik voor de lokale en kleine ondernemers in de steden. Het was ook de periode van het ontstaan van het supercenter. In 1988 werd de eerste in de rij van velen geopend.

In 1993 was Vermont de enige staat in Amerika waar geen vestiging van Walmart te vinden was, in alle andere 49 staten wel. Nadat Amerika grotendeels veroverd was en Walmart niet meer weg te denken was uit de straten van Amerika was het tijd voor een internationale stap. In 1991 was Mexico het eerste land waar Walmart het probeerde. Een betere start kon eigenlijk niet, want de Mexicanen waren dol op Walmart. Zo erg dat ook daar al snel een supercenter geopend werd. Ook buurland Canada kon niet ontbreken in de internationale strategie, in 1994 werd daar de eerste vestiging geopend. Langzaam begon Walmart de wereld te veroveren met winkels in Zuid-Amerika en Europa.

Veranderingen en initiatieven bij Walmart

In de jaren ’90 behoorde Walmart bij de grootste retailers in Amerika. Hoewel het de derde grootste was van het land, haalden ze meer winst dan Ksmart en Sears. Het duurde dan ook niet lang of het was de grootste retailer van Amerika.

In 1992 overleed Sam Walton, hij werd 74 jaar. Chief operating officer en Senior Vice chairman Don Soderquist wordt degene die de cultuur van Walmart moet bewaren.

De komst van Walmart in kleinere dorpen en steden in Amerika bleek soms toch wel een doodsteek voor de lokale ondernemers. Sommige plekken verloren de helft van hun winkels in tien jaar na een opening van Walmart. Tegenwoordig worden er over zowel positieve als negatieve effecten gesproken wanneer de Walmart ergens zijn intrede deed.

Dat Walmart met de tijd probeert mee te gaan de laatste jaren is duidelijk. Zonnepanelen op de daken van de supermarkten en Greenhouse Gas worden ingezet voor een groener klimaat.

De traditionele slogan van Walmart werd op 12 september 2007 veranderd in “Always Low Prices, Always”. Ook het logo werd aangepast naar WalMart *.

Het verhaal van Walmart (2)Walmart de laatste jaren

Ook de laatste jaren voert Walmart diverse verbeteringen door om mee te gaan met de tijd. Een van deze initiatieven is Walmart To Go waarbij de boodschappen thuisbezorgd worden. Zover als we in Nederland zijn, is Walmart nog niet, maar het begin is er.

Hoewel Walmart nog steeds groeit, werd er in 2016 besloten om 269 winkels te sluiten. Vele van deze winkels waren op minder dan 10 mijl van een andere Walmart. Het zorgde voor 16.000 ontslagen medewerkers. De focus kwam te liggen op het versterken van de Supercenters en de Neighborhood Markets en de online business.

Inmiddels zijn er meer dan 11.000 vestigingen van Walmart te vinden in zeventwintig verschillende landen onder 56 verschillende namen.

Het verhaal van Walmart (3)De verschillende soorten winkels van Walmart

De meest bekende winkel is de grote supermarkt van Walmart zelf. Het bedrijf zelf is opgedeeld in vier verschillende activiteiten: Walmart US, Walmart International, Sam’s Club en Global eCommerce.

Walmart US

Hieronder vallen de alle winkels in Amerika, de Supercenters, Discount Stores, Neighborhood Markets en andere kleine winkels:

  • Walmart Supercenter: Dit zijn de grootste vestigingen van Walmart; ongeveer 6400-24000 m2. Hier vind je dan ook een enorme diversiteit aan producten, ook zit er vaak een vestiging van McDonalds in de buurt.
  • Walmart Discount Store: Eigenlijk de benaming voor de gewone Walmart; vaak 2800-19000 m2 groot met een algemene merchandise en beperkte producten.
  • Walmart Neighborhood Market: kleinere winkels; ongeveer 2600- 6000 m2 groot, ongeveer 1/5 van de grootte van een supercenter. Vaak kun je hier terecht voor boodschappen, een apotheek en een tankstation.

Walmart International

Hieronder vallen de winkels in landen als Argentinië, Centraal Amerika, Chili, Mexico, Canada, Verenigd Koninkrijk, Afrika, Japan, China en India.

Het verhaal van Walmart (4)

Sam’s Club

Een keten van warenhuizen vernoemd naar oprichter Sam Walton. Ze verkopen boodschappen en handelswaar vaak in bulk. De winkels zijn ongeveer 3000-15.600 m2 groot. De eerste Sam’s Club werd geopend in 1983.

Global eCommerce

Het hoofdkantoor van de eCommerce-divisie is gevestigd in San Bruna Californië. Hier houdt men zich bezig met de online verkoop aan Walmart.

Walmart Museum

In de oude Walton’s Five and Dime op 105 N. Main street in Betonsville vind je tegenwoordig het Walmart Museum. In 2011 werd het museum heropend en inmiddels komen er gemiddeld 400.000 mensen per jaar die kennis maken met de geschiedenis van Walmart door de jaren heen.
A: 105 N Main St, Bentonville Arkansas

Wist je dat je in elke Walmart een Walmart-greeter tegenkomt? Deze persoon hoeft alleen bezoekers welkom te heten in de supermarkt

Het verhaal van Walmart (5)

LINKS:
Walmart.com
Walmart Corporate Website

Het verhaal van Walmart (2024)

FAQs

Het verhaal van Walmart? ›

Walmart werd opgezet door zakenman Sam Walton. Walton kwam uit de staat Arkansas en na een aantal jaar gewerkt te hebben in een winkel in de staat Iowa, kwam hij in contact met Butler Brothers. Deze bezat diverse warenhuizen in de regio en bood een warenhuis te koop aan aan Walton.

Waar komt Walmart vandaan? ›

Op 2 juli 1962 opent Sam Walton de eerste winkel 'Wal-mart Discount City' in Rogers, een plaats in de staat Arkansas. De bijnaam van die staat als 'The Land Of Opportunity' (het land van de mogelijkheden) is toepasselijk voor Sam Walton.

Hoeveel winkels heeft Walmart in USA? ›

Sinds het in 1988 zijn eerste superstore opende, werd Walmart de leider van de Amerikaanse boodschappenmarkt, met meer dan 4.600 winkels en 29 procent marktaandeel.

Welke landen heb je Walmart? ›

Walmart opereert onder zijn eigen naam in de Verenigde Staten en Puerto Rico. In Mexico is het actief onder de naam Walmex en in India als Best Price. Walmart heeft ook winkels in Argentinië, Brazilië, Canada en Volksrepubliek China. Het concern is dankzij de aankoop van Massmart ook actief in Afrika.

Is er een Walmart in Nederland? ›

Zo is Walmart de grootste supermarktketen ter wereld en heeft het 2,3 miljoen werknemers in dienst. Walmart is niet actief in Nederland, maar had hier om fiscale redenen tot vorig jaar wel een brievenbusfirma. Walmart werd in 1962 opgericht door Sam Walton. De eerste winkel werd geopend in Rogers, Arkansas.

Wie heeft de supermarkt bedacht? ›

In 1887 nam Albert Heijn (1865-1945) de winkel van zijn vader in Oostzaan over. Hij wist dat piepkleine winkeltje uit te laten groeien tot een zeer succesvolle formule van supermarkten vandaag de dag, verspreid door Nederland en België.

Is Walmart com betrouwbaar? ›

Walmart heeft een algemene beoordeling van 3,4 uit een maximaal mogelijke score van 5, gebaseerd op meer dan 132.889 reviews die anoniem zijn achtergelaten door werknemers. 55% van de werknemers zou werken bij Walmart aanbevelen bij een kennis en 47% heeft positieve vooruitzichten voor het bedrijf.

Wat is het grootste winkelcentrum van Amerika? ›

Het walhalla voor shopaholics ligt op luttele minuten van Minneapolis: The Mall of America. Het grootste winkelcentrum van de Verenigde Staten herbergt maar liefst 520 winkels en meer dan 50 restaurants.

Is shoppen in Amerika goedkoper? ›

Het is er allemaal ongeveer 30-50% goedkoper dan in Nederland. De interessante koers van de dollar maakt het allemaal natuurlijk nog aantrekkelijker. Speciaal voor u hebben we een aantal shop-tips op een rijtje gezet. Bereid u maar vast voor op de ultieme shopping experience!

Wat verkopen ze bij Walmart? ›

Walmart Supercenter

In deze Supercenters worden niet alleen supermarktartikelen verkocht, maar allerhande producten, van fietsen tot wasmachines en van sokken tot speelgoed.

Wat moet je kopen bij de Walmart? ›

Een pistool koop je gewoon bij de Walmart

Bij Walmart doe je bijvoorbeeld niet alleen je dagelijkse boodschappen, je kunt hier echt alles kopen. Kleding, kampeerspullen, meubels, je kunt het zo gek niet bedenken. En ja, de pistolen liggen doodleuk tussen de basketballen. In de Walmart kun je echt alles kopen.

Is er een Walmart in Duitsland? ›

Vroeger was Walmart actief in Zuid-Korea en Duitsland maar Walmart heeft zijn winkels verkocht omdat het geen succes was. De omzet van Walmart is 482 miljard dollar.

Is er een Walmart in Italie? ›

Is Walmart operating in Italy? As of August 3, 2018, the answer to your question is no. Walmart operates in 28 countries around the world, but Italy is not one of them.

Welke Nederlandse winkel lijkt op target? ›

De lengte van de shafts maken het verschil tussen afzwaaiende pijlen en gegroepeerde pijlen. Wij hebben shafts van alle topmerken als Target en Harrows.

Kan je bestellen bij Walmart? ›

Meld je aan via Ship7 en ontvang binnen enkele seconden je GRATIS adres in de VS. Winkel vrij bij Walmart en voeg de gewenste artikelen toe aan je winkelwagentje. Voer je toegewezen adres in de VS in bij het afrekenen. Als je pakketten zijn aangekomen in ons magazijn, ontvang je een melding.

Wat koop je bij Walmart? ›

Deze supermarkt heeft alles wat je nodig hebt. Van broodjes en bestek tot mobiele wifi-routers en navigatiesystemen. Ook voor kleding ben je bij deze winkel aan het juiste adres. Niet alleen boodschappen doe je bij Walmart: je kunt zelfs overnachten bij de supermarktketen!

Kan je van Walmart naar Nederland bestellen? ›

Ja, je kunt bij Walmart winkelen, zelfs als je buiten de VS woont. Door je te registreren op Ship7 kun je een adres in de VS krijgen en met dat adres belastingvrij winkelen bij Walmart.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6133

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.